Search
× Search
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Συνταγματική Αναθεώρηση

Ομιλίες αρχηγών Κ.Ο. ΙΑ

Ομιλία  Αρχηγού Αξιωματικής  Αντιπολίτευσης  κ. Γ. Παπανδρέου
Βουλή των Ελλήνων

Ομιλία Αρχηγού Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τη δημοκρατική παράταξη το Σύνταγμα είναι μια ιστορία αγώνων, από το Ρήγα Φερραίο, τα Συντάγματα της Επανάστασης, από την 3η Σεπτέμβρη, το Μακρυγιάννη, μέχρι το 114, ή ακόμα και το Σύνταγμα του Βουνού κατά την Κατοχή.

Οι αγώνες του ελληνικού λαού για ελευθερία, για ισότητα, για δικαιοσύνη, ήταν αγώνες για ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο, πλαίσιο κανόνων και αξιών. Αξιών που θα έβαζαν φραγμό στην αυθαιρεσία της εξουσίας, αξιών που θα προστάτευαν τον αδύναμο, αξιών που θα προάσπιζαν την ανεξαρτησία και ελευθερία μας. Δεν είναι και για μας τυχαία, η ημέρα της ιδρυτικής μας διακήρυξης, η 3η Σεπτέμβρη.

Τα Συντάγματα έχουν αξία όταν τηρούνται. Για να μιλάτε σήμερα, αξιότιμοι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, για αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Έλληνας πολίτης ένα ζητά. Να τηρείτε, εσείς οι ίδιοι, ευλαβικά, το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματός μας. Αυτή είναι η ουσία, για την οποία κόπτεστε, κύριε Καραμανλή. Και για την τήρηση του Συντάγματος δεν μας είπατε τίποτε. Δεν είπατε τίποτε για την παραβίαση του Συντάγματος στην υπόθεση των υποκλοπών, στην υπόθεση των Πακιστανών, για το κομματικό κράτος που στήνετε, τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης, την υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών, την υποβάθμιση της αξιοκρατίας, μιας κοινωνίας αξιών.

 

Αλλά και μπροστά στη μεγάλη σας αδυναμία να κυβερνήσετε σωστά τη χώρα, προσπαθείτε να βρείτε ένα άλλοθι. Δεν φταίει όμως, κύριε Καραμανλή, το Σύνταγμα, που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ανεργία, την ακρίβεια, που δεν απορροφάτε τους κοινοτικούς πόρους, όπως σήμερα καταγγέλλει το Τεχνικό Επιμελητήριο.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

 

Σας καταγγέλλει, αγαπητέ συνάδελφε, σήμερα, το Τεχνικό Επιμελητήριο. Γιατί κάνετε έτσι; Γιατί τόση αγανάκτηση; Δεν είναι δική μου η αγανάκτηση, είναι του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

 

...που αναγκάζεστε να επιβάλλετε νέους φόρους. Που δεν έχετε αξιοποιήσει το κεφάλαιο που λέγεται Ολυμπιακοί Αγώνες. Που δεν έχετε στελεχώσει τα νοσοκομεία, που εγκαταλείπετε την περιφέρεια.

Αυτό με φέρνει στο ζήτημα των ημερών, την παιδεία.

 

Πίσω από τα επί μέρους αιτήματα της νεολαίας βρίσκεται μία σκληρή πραγματικότητα. Η ανασφάλεια του νέου και της οικογένειάς του, η έλλειψη προοπτικής, ο φόβος της ανεργίας, η αμφιβολία για το κύρος των πτυχίων, το κόστος των σπουδών, σπουδές που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες, επιλογές και επιθυμίες των νέων. Μια Κυβέρνηση που χωρίζει εκβιαστικά τους νέους, αναξιοκρατικά, σ' αυτούς που ενδίδουν στα γαλάζια συμφέροντα και στους άλλους, τους ατίθασους και ανυπότακτους.

Εμείς καλούμε τους νέους να αντισταθούν στην προσπάθεια χειραγώγησής τους.

 

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, υιοθετείτε την άκρως συντηρητική δεξιά λογική, ότι το πρόβλημα τελικά είναι οι φοιτητές. Αν κάτι είναι στραβό, είναι το σύστημα και όχι ο φοιτητής. Στη φωνή των παιδιών που διαδηλώνουν, εσείς ακούτε αποστασιοποίηση και άρνηση. Εμείς ακούμε ελπίδα για συμμετοχή.

 

Καταθέτουμε τις προτάσεις μας για την παιδεία και έχουμε βασικές διαφορές με τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να κινείται σε μία λογική έντονου γραφειοκρατικού και συγκεντρωτικού ελέγχου των πανεπιστημίων. Και αυτό αποτελεί, από τη δική μου μακρόχρονη εμπειρία, το κλειδί του προβλήματος, μαζί με τη σοβαρή υποχρηματοδότηση και την έλλειψη αξιόπιστης αξιολόγησης.

 

Είναι πίστη μου, ότι εκεί είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αγαπητοί συνάδελφοι, το μεγάλο μας διαχρονικό λάθος είναι ότι κάνουμε εμείς, η Βουλή, το Υπουργείο, οι υπάλληλοί του τους καθημερινούς διαχειριστές των Α.Ε.Ι. και των Τ.Ε.Ι.. Είναι παράλογο να νομοθετούμε για το πώς, παραδείγματος χάρη, θα κρατούνται πρακτικά των συνεδριάσεων της συγκλήτου. Εμείς, η Βουλή, νομοθετούμε –σκεφτείτε το αυτό λίγο- για το πώς θα κρατούνται πρακτικά στις συγκλήτους.

 

Πιστεύω ότι είναι παράλογο να νομοθετούμε ακόμα και για το ποια τμήματα θα λειτουργούν, πώς θα εκλέγονται οι καθηγητές, ποια πτυχία θα δίδονται, για τους αιώνιους φοιτητές, για τα συγγράμματα. Στα σύγχρονα κράτη αυτά τα λύνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.

 

Προτείνουμε –και προτείνω- την απελευθέρωση του ελληνικού πανεπιστημίου από τον κρατισμό, την πελατειακή αντίληψη και τη γραφειοκρατία. Το κρατικό πανεπιστήμιο να γίνει πράγματι δημόσιο και κοινωνικό.

Σε μία παγκόσμια οικονομία είναι αδήριτη ανάγκη να μπορούν να έχουν ελευθερία σχεδιασμού και κινήσεων τα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι..

Το ερώτημα, βεβαίως, που μπορεί να τεθεί, είναι πώς θα ελέγχεται η απόδοσή τους. Κύριοι συνάδελφοι, όχι πάντως με γραφειοκρατική νομοθεσία.

 

Η πρότασή μας είναι: Προγραμματικές συμφωνίες της πολιτείας με κάθε πανεπιστήμιο για μία τετραετία, που θα καθορίζουν τις υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνει το κάθε πανεπιστήμιο έναντι της πολιτείας. Θα καθορίζεται η χρηματοδότηση που θα απαιτείται γι' αυτές και για τη μισθοδοσία του κάθε μορφής προσωπικού. Θα υπάρχουν ειδικά προγράμματα για τις υποδομές. Το κάθε πανεπιστήμιο θα είναι ελεύθερο να καθορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτυγχάνει τους συμφωνημένους αυτούς στόχους, να επιλέγει το διδακτικό προσωπικό που χρειάζεται για το σκοπό αυτό και τις διαδικασίες με τις οποίες αυτό θα γίνεται.

Στη συμφωνία αυτή θα καθορίζεται και ο αριθμός πτυχιούχων με βάση τον οποίο θα χρηματοδοτείται το κάθε πανεπιστήμιο.

Η πολιτεία θα πιστοποιεί για το αποτέλεσμα μέσα από σοβαρή και συνεχή αξιολόγηση.

 

Εμείς, δηλαδή, προτείνουμε μία ριζική αλλαγή. Να μπει τέλος στην ισοπεδωτική γραφειοκρατία για τα δημόσια πανεπιστήμια. Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευγενούς άμιλλας. Να αποκεντρωθεί η εξουσία προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, που θα λογοδοτεί προς την ευρύτερη κοινωνία. Θα μπορεί να παίρνει πρωτοβουλίες με την Αυτοδιοίκηση, πρωτοβουλίες με την τοπική κοινωνία.

Όλο αυτό το προτείνουμε, διότι για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η δημόσια παιδεία. Και εκεί έχουμε διαφορά, αγαπητοί συνάδελφοι. Για εσάς δεν αποτελεί προτεραιότητα η δημόσια παιδεία. Διότι εάν αποτελούσε, τότε θα βλέπαμε ότι εσείς θα ακολουθούσατε τις δικές σας προεκλογικές εξαγγελίες, τις οποίες δεν ακολουθείτε. Δεν χρηματοδοτείτε τη δημόσια παιδεία, σύμφωνα μ' αυτά που εσείς είπατε προεκλογικά.

 

Εμείς προτείνουμε την αύξηση των πόρων στο 5% και τη μεταφορά πόρων του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης κατά 40% στην παιδεία και την κατάρτιση.

 

Για μας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, αυτά αποτελούν προϋπόθεση για να έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Κυβέρνηση. Αλλιώς δεν έχει καν νόημα. Επειδή αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες της νέας γενιάς, δεσμεύομαι προσωπικά ότι εμείς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., οποιαδήποτε αλλαγή στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης θα τη συζητήσουμε εξαντλητικά μαζί της, προκειμένου είτε να την πείσουμε είτε να μας πείσει. Για μας, ο διάλογος με τη νεολαία, τη νεολαία που ξεσηκώθηκε, αρχίζει απ' αυτή τη στιγμή.

 

Έρχομαι στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Όπως γνωρίζετε, το 1996, ως Υπουργός Παιδείας, πρότεινα τότε δημοσίως την αναθεώρηση του άρθρου αυτού. Τα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν με έπεισαν ακόμα περισσότερο για την αναγκαιότητα αυτή. Με την πρόταση που κάναμε παραπάνω για τη λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων, δεν πρόκειται αυτά να κινδυνεύσουν από τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, εφόσον βέβαια κατοχυρωθεί αυτή η πρόνοια στο Σύνταγμα, το οποίο και προτείνουμε. Ούτε, βεβαίως, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα λύσουν, όπως εσείς νομίζετε, τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρέπει όμως να είμαστε υπεύθυνοι. Εγώ ως Υπουργός Παιδείας παλαιότερα και ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σήμερα, δεν μπορώ να δεχθώ ότι λειτουργούν ιδιωτικές μονάδες στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και το κράτος δεν παρέχει καμία εγγύηση στους πολίτες για την ποιότητά τους. Δεν μπορώ ως Έλληνας πολίτης να βλέπω να ρυθμίζεται ο τομέας αυτός από διάφορες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ή από άλλα πανεπιστήμια, ευρωπαϊκά ή μη και όχι από το ίδιο το ελληνικό κράτος. Εμείς προτείνουμε την ενίσχυση του ρόλου του κράτους, δίνοντας τη δυνατότητα να ρυθμίσει τον τομέα αυτό, διότι η μη ρύθμιση σημαίνει ιδιωτική ασυδοσία.

 

Εμείς, κύριε Καραμανλή, διαφωνούμε επί της ουσίας με την πολιτική σας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διότι εσείς υποβαθμίζετε τη δημόσια παιδεία. Και παίρνω ένα και μόνο παράδειγμα: Θέλοντας να εξασφαλίσετε άμεσα την «πελατεία» αυτής της ιδιωτικής και ασύδοτης αγοράς, θεσπίσατε αυθαίρετους και κοινωνικά άδικους φραγμούς στην πρόσβαση στα πανεπιστήμια, όπως είναι η βάση του δέκα. Ακούγεται λογικό, αλλά φέτος μόνο, αφήνει έξω από τα ανώτατα ιδρύματα πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες νέους και νέες, ενώ απειλεί πάνω από εκατό τμήματα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.. Τα πρόσφατα μέτρα σας αποτελούν απόδειξη της ταξικής πολιτικής που ακολουθείτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Στη νέα γενιά, λοιπόν, που υφίσταται σήμερα την επίθεση της Κυβέρνησης, εμείς αφιερώνουμε την αναθεωρητική μας προσπάθεια. Γι' αυτούς, τη νέα γενιά του σήμερα και του αύριο, το Σύνταγμα αυτό θα ισχύσει. Καταθέτουμε, λοιπόν, την πρότασή μας και προτείνουμε τη μείωση του ηλικιακού ορίου του «εκλέγεσθαι» στα είκοσι ένα έτη. Στόχος της δικής μας πρότασης, είναι να αποτελέσει μια βάση ευρύτερης αποδοχής. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συναντηθούμε με τις αγωνίες που εκφράζουν τα κόμματα της Αριστεράς και ότι, και Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα αξιολογήσουν τις προτάσεις μας δημιουργικά. Τρεις είναι οι κεντρικοί μας στόχοι: Πρώτος, η εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεύτερος, η ενίσχυση του πολίτη και της δημοκρατίας. Και τρίτος, η απελευθέρωση του πολίτη και η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη, η γενικευμένη κοινωνική ανασφάλεια αντιμετωπίζεται με τη δική μας πρόταση δημιουργίας προϋποθέσεων σιγουριάς για την ελληνική οικογένεια, ένα πλαίσιο νέων κοινωνικών δικαιωμάτων. Γι' αυτό προτείνουμε τη συνταγματική κατοχύρωση ενός εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της δημοκρατίας και του πολίτη, θέλουμε να δυναμώσουμε τη φωνή και τα δικαιώματά του. Πράγματι η δημοκρατία έχει ανάγκη από νέο οξυγόνο και μάλιστα ακόμα περισσότερο σ' ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι εξουσίες συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο στα χέρια των λίγων και της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας. ’ρα λοιπόν, η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών αποτελεί αδήριτη ανάγκη, αποτελεί οξυγόνο για την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη μας.

Προτείνουμε, λοιπόν, την ενίσχυση της δημοκρατίας μέσω του δημοψηφίσματος με νέες ρυθμίσεις. Επίσης την πρόβλεψη ενός νέου θεσμού άμεσης δημοκρατίας, δηλαδή, τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και τη συνταγματική κατοχύρωση της κοινωνίας των πολιτών, των κοινωνικών, μη κυβερνητικών οργανώσεων.

 

Προτείνουμε ακόμα την ενίσχυση του Κοινοβουλίου ως οργάνου δημοσίου ελέγχου διαβούλευσης και λογοδοσίας, για να έχει μεγαλύτερη ισχύ απέναντι στην εκάστοτε κυβερνητική εκτελεστική εξουσία.

 

Οι προτάσεις αυτές συγκροτούν μια πλήρη δέσμη συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, εμπνευσμένη και από ιδέες τις οποίες είχαμε καταθέσει και συζητήσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. ’μεση δημοκρατία, συμμετοχική δημοκρατία, αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

 

Με την πρόταση από την άλλη μεριά του κ. Καραμανλή για αύξηση του αριθμού των Βουλευτών Επικρατείας, ο Πρωθυπουργός έχει την άποψη ότι το πολιτικό μας σύστημα θα προαχθεί, εάν έχει τη δυνατότητα να τοποθετεί ο ίδιος πιο πολλούς Βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Είναι αποκαλυπτικό μιας αντίληψης εξουσίας, μιας αντίληψης χειραγώγησης. Όμως, στο Προσυνέδριο θέσεων της Νέας Δημοκρατίας το 2000, ο κ. Καραμανλής είχε ταχθεί ρητά υπέρ ενός μεικτού συστήματος, αντίστοιχο με το γερμανικό. Έχω εδώ τις θέσεις σας καταγεγραμμένες και θα τις καταθέσω.

 

Αυτά τότε παρουσιάζονταν ως παραμερισμός των πελατειακών σχέσεων και των σχέσεων εξάρτησης πολίτη και πολιτικού. Αυτή η πρόταση, την οποία εμείς καταθέτουμε, πιστεύουμε ότι απαντά στα φαινόμενα εξάρτησης του πολιτικού από κέντρα είτε των Μέσων Ενημέρωσης είτε του χρήματος, δηλαδή, την πελατειακή σχέση με εξωθεσμικά κέντρα.

 

Φαίνεται αυτό να μην το θέλετε, κύριε Καραμανλή, γι' αυτό και αλλάξατε γνώμη. Δεν είναι κακό να αλλάζετε τις απόψεις σας, αρκεί να τις αιτιολογείτε, αρκεί να εξηγείτε στον ελληνικό λαό γιατί τις αλλάζετε τόσο εύκολα και γιατί εξαφανίσατε από την ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας τις θέσεις σας αυτές.

 

Δεν κάνετε μια πολιτική αρχών, κύριε Καραμανλή. Είναι μια πολιτική σκοπιμοτήτων.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., επίσης, επανέφερε την πρότασή του για αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Στην προηγούμενη Αναθεώρηση δεν κατορθώσαμε να βρούμε αυτόν τον τρόπο για να επιτύχουμε την αποσύνδεση. Η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εισάγει στην κατεύθυνση αυτή και τη δυνατότητα της άμεσης εκλογής, μια λύση που ακολουθείται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία και η Πορτογαλία. Η πρόταση αυτή σε μια κρίσιμη απόφαση δίνει το λόγο στον πολίτη. Είναι μια άκρως δημοκρατική πρόταση. Ξέρω τους προβληματισμούς, αλλά αυτό που έχουμε ανάγκη, είναι ένας ευρύς διάλογος, γόνιμος, δημιουργικός και ειλικρινής, όπου ο καθένας μας μπορεί να πείσει ή και να πειστεί.

 

Εδώ θέλω να σας υπενθυμίσω, κύριε Καραμανλή, ότι προεκλογικά είχατε ταχθεί υπέρ της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Το θυμάστε; Εγώ σέβομαι όλες τις απόψεις. Στάση μου είναι να αγωνίζομαι γι' αυτά που πιστεύω, να προσπαθώ να πείσω την κοινωνία και όταν μεταβάλλω μια άποψη, να εξηγούμαι, να έχω το θάρρος να ομολογήσω ότι άλλαξα άποψη, διότι πείστηκα για το αντίθετο. Στη δική μας παράταξη, αυτή η ικανότητα θεωρείται δύναμη, διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημοκρατική διαδικασία και το ύφος της διακυβέρνησης. Προφανώς, εσείς τη θεωρείτε αδυναμία που πρέπει να την κρύβετε.

 

Τρίτος στόχος της πρότασής μας είναι να φέρουμε την εξουσία πιο κοντά στο λαό, να απελευθερώσουμε τον πολίτη από τον ασφυκτικό έλεγχο της γραφειοκρατίας, που τον αντιμετωπίζει πολλές φορές ως εχθρό. Θα το κάνουμε ενισχύοντας αποφασιστικά την αποκέντρωση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αναθεώρηση αυτή, είναι για εμάς αναθεώρηση της Αυτοδιοίκησης, αναθεώρηση της αποκέντρωσης, της περιφέρειας. Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα. Να ξαναδώσουμε δύναμη και ελπίδα στην τοπική κοινωνία, μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

 

Στις προτάσεις μας περιλαμβάνεται και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μεταναστών, καθώς και η κατοχύρωση της θρησκευτικής ελευθερίας. Προλάβατε και τις απορρίψατε αυτές τις προτάσεις, γιατί η αντίληψή σας είναι ότι η κάθε είδους μειονότητα όχι μόνο δεν είναι άξια σεβασμού, αλλά είναι και εύκολος στόχος. Υπουργός σας που παραμένει στη θέση του, δεν αναγνώρισε την ιδιότητα της Ελληνίδας σε μια πολίτη υποψήφια, επειδή είναι μουσουλμάνα. ’λλος Υπουργός σας δεν θεωρούσε ότι οι Πακιστανοί έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, διότι απαγάγουν ο ένας τον άλλον.

 

Παλαιότερα, άλλος Υπουργός σας, ήθελε να εξαφανίσει τους τοξικομανείς και τους άστεγους σε στρατόπεδα, για να μην τους δουν οι τουρίστες της Ολυμπιάδας.

Η αντίληψή σας, κύριοι της Κυβέρνησης, είναι μια αντίληψη που βάζει ταμπέλες στους ανθρώπους και διαχωρίζει τους πολίτες. Αυτή είναι η δική σας αντίληψη για την ισονομία και την ισοπολιτεία: «Είναι μουσουλμάνοι. Δεν μας νοιάζει. Είναι Πακιστανοί. Ποιος θα ενδιαφερθεί; Είναι ναρκομανείς. Ποιος τους θέλει; Είναι αντίθετοι, είναι απορριπτέοι». Αυτή η αντίληψη περνάει σε κάθε κοινωνική ομάδα, στους φοιτητές που απαξιώνονται ως αιώνιοι, στους εργαζόμενους που απαξιώνονται ως δήθεν «ρετιρέ», στους δημόσιους υπαλλήλους που απαξιώνονται ως τεμπέληδες. Η κοινωνία για εσάς είναι ένα άθροισμα μειονοτήτων ταραχοποιών, που αντιμετωπίζονται αφοριστικά με ταμπέλες. Ο Μπρεχτ θα έλεγε ότι τελικά όλοι μας σε κάποια μειονότητα ανήκουμε και, όταν ξεχνάμε ότι ο διπλανός μας είναι πρώτα απ' όλα άνθρωπος και πολίτης, κάποια στιγμή θα χτυπήσει η καμπάνα και για εμάς.

 

Ποιος ωφελείται, κύριοι της Κυβέρνησης, από τις δικές σας προτάσεις; Η διαφάνεια, η δημοκρατία ή ο συγκεντρωτισμός και ο συσκοτισμός; Ο κυβερνών ή ο κυβερνώμενος; Η απάντηση είναι παντού η ίδια: Οι κυβερνώντες, διότι πάντα είχε βέβαια η Δεξιά την ψευδαίσθηση ότι πρέπει να είναι εσαεί στους κυβερνητικούς θώκους κληρονομικώ δικαίω. Μέγα παράδειγμα είναι η πρόταση για το συνταγματικό δικαστήριο, είναι η αναθεώρηση ενός φοβικού κυβερνητισμού, ενός πελατειακού κρατισμού, ενός αυταρχικού συγκεντρωτισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι για το περιβάλλον, αυτό που συγκράτησαν οι δικές σας εφημερίδες, αυτό που θελήσατε να προβάλετε σαν πεμπτουσία της πρότασής σας, ήταν ο οκτάστηλος τίτλος «Χτίζεται η Ελλάδα» -εδώ είναι ο τίτλος. Την ανάπτυξη της χώρας, φαίνεται ότι εσείς θέλετε να την περάσετε μέσα από το βόλεμα των οικοπεδοφάγων. Θα είναι η ανάπτυξη της φτηνής εργασίας, όπως μας έχετε πει. Και για τα δάση; «Τσιμέντο να γίνουν».

 

Δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη αυτή, κύριε Καραμανλή, αυτή είναι αβίωτη ζωή. Η πρότασή σας υπονομεύει και την αξιοκρατία και την ασφάλεια του πολίτη. Παίρνω ως παράδειγμα την πρόσφατη πρόταση του κ. Αβραμόπουλου για προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού εκτός Α.Σ.Ε.Π.. Εντάσσεται και αυτή στην κυβερνητική πολιτική της απαξίωσης της αξιοκρατίας. Αφού επί δυόμισι χρόνια δεν κάνατε τίποτα μα τίποτα –τίποτα, το ξανατονίζω- για προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, με νοσοκομεία που ήταν έτοιμα, με πτέρυγες που ήταν έτοιμες, με μηχανήματα που δεν λειτουργούσαν, διότι δεν προσλαμβάνατε εσείς προσωπικό, τώρα σκεφθήκατε ότι φταίει το Α.Σ.Ε.Π. και, αφού φταίει το Α.Σ.Ε.Π., ας το παρακάμψουμε, ας το καταργήσουμε. Δεν σας ενδιαφέρει αν παραβιάζεται το Σύνταγμα, δεν σας ενδιαφέρει αν η πρόταση βασίζεται σε ψευδείς ισχυρισμούς, διότι το πρόβλημά σας δεν είναι το Α.Σ.Ε.Π., το πρόβλημά σας είναι ότι προβλέπετε κονδύλια για προσλήψεις «γαλάζιων» αγροφυλάκων, αντί να προβλέψετε κονδύλια για την υγεία. Νομίζετε ότι θα κερδίσετε ψήφους πουλώντας θέσεις. Θα είναι βραχύβια η χαρά σας. Πρώτα καταστρέφετε τη συνοχή μιας κοινωνίας αξιών, δεύτερον, θα χάσετε από τους πολίτες που θέλουν μια ευνομούμενη πολιτεία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελειώνω λέγοντας ότι, αντί να ασχολείστε με τα πραγματικά προβλήματα, ασχολείστε με την παράταση της σκανδαλολογίας. Η παράταση δε των εργασιών της Βουλής, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα δικό σας τέχνασμα εκβιασμού της πολιτικής ζωής του τόπου, μια προσπάθεια να συρθεί δήθεν το ΠΑ.ΣΟ.Κ σε ένα δίλημμα: Θα στηρίξει την προσπάθεια διαφάνειας ή θα καλύψει τους δικούς του; Σας απαντώ: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ποτέ δεν φοβήθηκε την αλήθεια. Είναι θέση μας σταθερή: Η διαφάνεια και το φως παντού. Εσείς δεν θέλετε την αλήθεια, εσείς δεν έχετε σχέση με τη διαφάνεια. Μόλις χθες κρύψατε στο συρτάρι το πόρισμα της Α.Δ.Α.Ε. για τις υποκλοπές, για να κερδίσετε μια μέρα. Δεν θέλατε προφανώς να μπορέσω να το διαβάσω και να σας θέσω σήμερα κάποια ερώτηση για το πόρισμα της Α.Δ.Α.Ε., κύριε Καραμανλή, διότι κάθε φορά αδυνατείτε να απαντήσετε αξιόπιστα στα ερωτήματα που θέτω. Μάλιστα, αυτό που φαίνεται από το πολύ γρήγορο διάβασμα, το οποίο έκαναν συνάδελφοι, είναι ότι εμπλέκεται πάρα πολύ η Ε.Υ.Π. σ' όλη αυτήν την υπόθεση.

΄Ετσι νομίζετε εσείς ότι θα ξεπεράσετε, με τη σκανδαλολογία, το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στη χώρα μας από τη Μεταπολίτευση και μετά, για το οποίο είστε συνυπεύθυνοι και υπόλογοι. Και έχει, κύριοι της Κυβέρνησης, καμιά σχέση με τη διαφάνεια η εξαγορά της FINANSBANK από την Εθνική, με το διοικητή της Εθνικής να λέει άλλα εδώ στη Βουλή και άλλα λίγες μέρες μετά στο ενημερωτικό δελτίο και εσείς να τον καλύπτετε και να τον επιβραβεύετε;

 

Για τα εξοπλιστικά, η δική μας πρόταση ήταν η πλήρης διερεύνηση για όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα. Τι κάνετε εσείς; Αγοράζετε χωρίς διαφάνεια και χωρίς διαγωνισμούς. Εξυπηρετείτε αφανή συμφέροντα. Τώρα έρχεται η Κυβέρνηση στην προτελευταία ημέρα των εργασιών της Συνόδου, για να καταλήξει και να επιλέξει διαδικασίες που νομίζει ότι τη βολεύουν. Αυτός είναι ο τρόπος που πολιτεύεται. Κωλυσιεργούσε στο έργο της διερεύνησης σκοπίμως και συνειδητά, γιατί δεν ενδιαφέρεται να κλείσουν οι υποθέσεις, δεν ενδιαφέρεται να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ενδιαφέρεται να κρατά ανοικτή τη σκανδαλολογία, να κρατά σε ομηρία την πολιτική ζωή του τόπου.

 

Όμως, απατάσθε. Θα διαψευστείτε και αυτή τη φορά, κύριοι της Κυβέρνησης. Η αλήθεια θα αποκαλύψει εσάς και τις δικές σας μεθοδεύσεις. Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεν εκβιάζεται και δεν χειραγωγείται. Ανήκει στο λαό. Ο λαός τη γέννησε, ο λαός τη στηρίζει, ο λαός την κρίνει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι προτάσεις που παρουσίασε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπερασπίζοντας το συνταγματικό μας κεκτημένο, κοιτάνε μπροστά, ενισχύουν την ποιότητα της δημοκρατίας. Θα έχουμε πάντα στο νου μας πως ό,τι και αν κάνουμε, θα το κάνουμε για τις νεότερες γενιές, για τη νέα γενιά της χώρας, που σήμερα βρίσκεται έξω και διαδηλώνει και είναι χρέος μας να της δώσουμε τα όπλα για να αγωνιστεί για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό θα κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην αναθεώρηση, αυτό θα κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως Αντιπολίτευση μέχρι τις εκλογές, αυτό θα κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ως κυβέρνηση, μετά τις εκλογές.

 

Ευχαριστώ, πολύ.

Επόμενο άρθρο Ομιλία Γενικής Γραμματέως Κ.Κ.Ε. κας Α. Παπαρήγα
Print
714

Ομιλίες Περιόδου ΙΑ'

Ομιλίες των Αρχηγών των Κομμάτων Ολομέλεια ΡΞΕ΄, Περίοδος ΙΑ΄, Σύνοδος Β΄της 29-06-06 για τον ορισμό Προθεσμίας Υποβολής της Έκθεσης της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ημερολόγιο

«Απρίλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Επιστροφή πάνω